Matti Helimo
Matti Helimo, Peer Günt
Miten voikaan miehen olemus olla näin silkkaa hymyä koulumuistojen edessä?
– Meillä oli ohjattuakin leikkiä alaluokilla, mutta muistan erityisesti pelanneeni salaa kavereitten kanssa harjoilla ja tennispalloilla jonkun sortin pallopeliä sisätiloissa, Tampereen kaupungin apulaispormestari Matti Helimo nauraa.
Erja Erkkonen oli Helimon luokan opettaja koko kahdeksanvuotisen taipaleen ennen ysiluokkaa ja lukiota. Alaluokilla piirrettiin, soitettiin, laulettiin ja opiskeltiin matematiikkaa ihan konkreettisestikin.
– Kävin äidin kanssa ostamassa Tammelan torilta nappeja, kun konkretisoimme opettajan antamia laskutoimituksia. Muistan myös, että rakensimme Viinikkaan leikkimökin. Ja kun osa porukasta ei kuitenkaan mahtunut samaan aikaan vasaroiden kanssa työmaalle, päädyimme pelaamaan
kavereitten kanssa pesäpalloa Viinikan kentälle.
Tampereen steinerkoulu oli tuolloin tiivis yhteisö.
– Meitä poikia yhdisti urheilu. Liikunnanopettaja Kimmo Mustonen jaksoi aina mahdollistaa kaiken. Hän järjesti meille koripallot, lentopallot ja kaikki muutkin pallot aina, kun päätimme osallistua ties mihin kisoihin.
Orkesteri oli toinen kohtaamispaikka.
– Jukka Salmelalta oli mahdollisuus saada paljon enemmän kuin tavallinen oppitunti. Musiikin kautta tulee edelleen monia onnellisia hetkiä. Vaimonikin soitti orkesterissa viulua, Helimo myhäilee.
Legendaarinen historianopettaja Juha Huida on aivan oma lukunsa.
– Hän nousi luokan pöydälle julistamaan iskulauseita osoittaakseen, miten noustaan barrikadeille työläisten puolesta, Helimo hersyttelee.
Huhujen mukaan Huida teki sen tänäkin vuonna. Abit huomioivat tempauksen penkkaripäivänä kunniakirjalla.
Ikimuistoiset näytelmät
Näytelmät olivat Helimon mielestä hienoja projekteja.
– Meillä oli viidennellä luokalla Maailman ihmeellisimmät kengät -näytelmä. Kasiluokalla esitettiin Peer Günt. Muistan olleeni siinä nimikkoroolissa.
Lukiossa Lasse Tuores ohjasi alkuperäiskielellä Shakespearen Kesäyön unelman.
– Olin Nick Bottom -niminen herra. Muutama vuosi sitten päästiin lämmittelemään teos uudelleen nykyisen koulun juhlasalissa. Oli hienoa olla aiempien oppilaiden kanssa tekemässä samoja kohtauksia.
– Näytelmät olivat hienoja ja yhteisiä ponnistuksia. Olisi tosi mielenkiintoista joskus kuulla, miten opettajat kokevat laadukkaiden näytelmäprojektien vetämisen. Aikuisenahan moni vasta huomaa, etteivät isot projektit itsestään synny.
Opettajuus– syystäkin vaativaa
Helimo muistaa vieläkin saksankielisiä lauluja alaluokilta.
– Varmasti pystyisin lurauttamaan sellaisen tarvittaessa. On jäänyt melodiamuistiin ja sanamuistiin. Eija Heikkalan skandinaavisen hengen myötä
Svenska dagen oli aina iso juhlapäivä. Lasse Tuores oli myös erinomainen ja vaativa englanninopettaja. Hän myös osasi puhutella nuoria heidän omalla kielellään oppituntien ulkopuolella vaikkapa salibandystä tai suosikkibändistä.
Helimo nostaa opettajan vaativuuden tärkeäksi osaksi kielten oppimista.
–Ei kieltä voi oppia, jos ei osaa sanoja. Opettajan pitääkin vaatia sanojen osaamista oppilailta. Ei meidän tarvinnut miettiä, kysyttiinkö sanat kirjallisesti. Ne kysyttiin. Oppimistulokset puhuvat puolestaan.
– Kun lukuloma alkoi ennen ruotsin ylioppilaskirjoituksia, tuli Marja-Leena Viitaselta jokaiselle oma pinkka. Todettiin vaan, että hoidetaanpa nämä tästä. Hän osasi oikealla tavalla vaatia meiltä oppilailta työntekoa.
Vaativuus, lämpö, tahto ja yhdessä tekeminen. Onko siinä koulunmittainen resepti?
– Kutakuinkin. Steinerkoulu edustaa erittäin hyvää vaihtoehtoa peruskoululle. Se myös osaltaan täydentää koulutustarjontaamme. En tunnista yhtään sellaista ajattelua, että steinerkoulu olisi jokin eliittikoulu tai pelkästään jonkun viiteryhmän koulu. Steinerkoulussa sai ja saa kasvaa kouluyhteisön mukana. Se on aika paljon, Helimo sanoo.
toimittajat Miika Kaukinen, Vesa Sädekoski
Steinerkoulu edustaa erittäin hyvää vaihtoehtoa peruskoululle. Täällä sai ja saa kasvaa kouluyhteisön mukana.
Maija Lehmusvirta, uutisankkuri, MTV3 →
Kai Telanne, toimitusjohtaja, Alma Media →
Kaarle Gummerus, asianajaja, Tampere →
Maija Neva, juristi, ympäristöministeriö →
Mikko Kurko, everstiluutnantti, maavoimien esikunta →
Nina Kurko, luokanopettaja, Tampereen steinerkoulu →
Annika Hursti, luokanopettaja, Tampereen steinerkoulu →
Ulla Ahmavaara, opettaja, eläkkeellä →
Ihanimmalle ekaluokalle
Jo sata vuotta täyttänyt steinerpedagogiikka on tunnettu lämpimästä ihmiskäsityksestä ja lapsen kasvun syvällisestä tuntemuksesta.rnrnEkaluokalle ja muillekin luokka-asteille voi hakea ilman aiempaa steinerkasvatustaustaa. Lue millainen on yhteinen matkamme eskarista ylioppilaaksi asti. 10 oikein hyvää syytä hakea →