Näyttämö



Tampereen steinerkoulun draamatuotannot


Oppilaat pääsevät kouluaikanaan ainakin kahteen suureen draamatuotantoon, joita koulussamme tehdään jo 50 vuoden kokemuksella. Näytelmät valmistetaan 5- ja 8-luokilla. 300-paikkainen Aurora-sali antaa monelle oppilaalle ensimmäisen mahdollisuuden tuntea olevansa osa todella isoa tuotantoa, jossa jokainen oppii paljon itsestään ja muista. Lavalla on nähty toinen toistaan komeampia näytelmiä, joissa kukin näyttelijä on aina ylittänyt itsensä. Tässä yksi syy sille, miksi oppilaillemme kasvaa todellisuuteen pohjaava itseluottamus, pontevuus ja ryhmätyökyky.

Tällä nettinäyttämöllä julkaistaan myös muita koulumme videoita.

Sampoa ryöstämään neljäsluokkalaisittain

Kalevalan Sammon ryöstö -näytelmä toi lavalle tuoreimmat kansanperinteemme tuntijat, eli steinerkoulumme 4A-luokan oppilaat. Väinämöinen, Ilmarinen ja Lemminkäinen ovat ryöstöpuuhissaan varsin tehokkaita, vaikka Pohjan Akka manaa kaikkea kurjaa sankareittemme niskaan. Palasinakin peltoon kylvettynä Sampo tuo ikuisen onnen Väinölään. Koosteen pituus on noin 3,5 min, itse esitys noin puolituntinen.

Olympialaisten Official Aftermovie julkaistu

Tampereen steinerkoulun järjestämät viidesluokkalaisten olympiakisat miteltiin tänä vuonna ennätyssuurina ja upeassa säässä. Tässä videossa meluvaroitus, koska 160 lasta Suomen steinerkouluista osaa todella kannustaa toisiaan. Kiitos steinerkoulut kautta maan, teitä oli ihana nähdä. Tervetuloa ensi vuonna uudelleen.

Aurinkoa pääsiäiseen

Rauhaisaa ja aurinkoista pääsiäisen aikaa. Tämän tervehdyksen takana on koko pienten puolen väki luokilta 1-4 opettajineen ja ohjaajineen, iltapäiväkerho ja oppilaskunta.

Peter Pan -lastennäytelmä 2023

Peterin ilmestymisestä Leenan, Jukan ja Maikin huoneeseen alkaa huikea seikkailu Mikä-Mikä-Maahan, taianomaiseen paikkaan, kadonneiden poikien, merirosvojen ja intiaanien maailmaan, jossa Peterin vastustajana on hirvittävä kapteeni Koukku, merirosvojen johtaja.

5A-luokan suurtuotanto, 2023

Viulunsoittaja katolla -musikaali, 2022

8A esitti mukaillun version musikaalista Viulunsoittaja katolla. Se on juutalaisen perheen tarinan kertova musikaali, jonka kuuluisia kappaleita ovat Rikas mies jos oisin sekä Nousee päivä, laskee päivä. Tarina perustuu Šolom Aleichemin kirjaan Tewje, maitomies. Tarina on perhetarina Ukrainan juutalaisista. Maitomies Tewjellä ja hänen vaimollaan on viisi kaunista tytärtä, joiden rakkausasiat eivät mene ollenkaan vanhempien toiveiden mukaan. Ohjaus Maria Lännenpää.

Lumikuningatar, 2021

Lumikuningatar sisältää draamaa, seikkailua, tragediaa, komediaa, varjoteatteria, akrobatiaa ja tanssia. Se on H.C. Andersenin kirjoittama satu, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1845. Eri draaman lajeja yhdistelevä teos on 8B-luokan taidonnäyte, ohjaajanaan Liisa Pylvänäinen, musiikki Anna Haukka, tanssi Antti Marjakangas. Tihulaisten taikapeili särkyy ja sen miljoonat sirpaleet leviävät ympäri maailmaa jäädyttämään ihmisten sydämiä. Kai ja Gerda voivat pelastaa tilanteen. Lopulta Gerda löytää Kain ja itkee kyyneleitä, jotka sulattavat sirpaleet pois.

Tapaus Afterdawn

Palataan vuoteen 1969, jolloin ihminen ensi kertaa tallusti kuussa ja new age- filosofia kukoisti kuin keväinen kukkanen. Meedio Lydia Afterdawn pitää trendikästä praktiikkaansa vanhassa kartanossa Mystic-nimisessä kaupungissa. Aisaparina Afterdawnilla on taloudenhoitaja rouva Nimsby, joka hänkin on luonteeltaan kierompi kuin korkkiruuvi. Eräänä synkkänä syysiltana Afterdawnin kartanossa saa alkunsa peruuttamaton hullunmylly, jossa loppuviimeksi kaikki huijaavat kaikkia, jokainen on epäilty, mutta vain yksi on murhaaja. Ohjaus: Saara Mustakallio.

Kalevala, 4-luokkalaiset

Kalevala kuuluu kiinteästi neljäsluokkalaisten opintoihin niin meillä kuin muualla Suomen kouluissa. Voi vaan miettiä, onko se Väinämöisen ja Ilmarisen tekemisten pänttääminen oppikirjasta ja monisteista kuitenkaan tehokasta. Steinerkoulussa tehdään toisin. Taiteen ja draaman keinoin meillä on jälleen kasvamassa 60 kansalaista, jotka ovat eläneet kansallistarustomme todeksi. Luokanopettajamme Mira Niemi ja Suvi Granberg valottavat asiaa tällä videolla ennen kuin päästämme Sammon ryöstön valloilleen.

Hyrrä – pälpättävä prinsessa

Kuudesluokkalaiset tulkitsivat Sakari Topeliuksen näytelmän Hyrrä. Hyrrä on klassinen satunäytelmä, josta ei hauskuutta ja jännitystä puutu. Näytelmässä seikkailevat kuninkaan, kuningattaren ja heidän Hyrrä-prinsessansa lisäksi nokkelat sepän pojat, Louhi-noita-akka, Maaherra Koipeliini, Kapteeni Puks ja monta muuta hauskaa hahmoa.



Ja tapahtuuhan meillä ison lavan ulkopuolellakin


Ilmaisutaito

7-luokkalaisten ilmaisutaidon ryhmä opetteli ilmaisemaan tunteita. Koulussamme esitetään niin paljon draamaa pienillä ja isoilla lavoilla, että tunneilmaisun harjoittelu kasvonilmeillä tekee sujuvaksi myös isompiin tuotantoihin ryhtymisen. Ryhmä tulkitsee videolla muutamia yleisimpiä tunteita.

Tulivuoret

Kivioppi ja tulivuoret opiskellaan kuudennella luokalla. Oppilaat tekivät aiheesta hienoja vihkoja ja lopulta päätimme rakentaa ihmistulivuoren. Löysimme koululta myös hienot laavavirrat, jotka eivät polttaneet osallistujien näppejä. Steinerkoulu osallistaa oppilaat oppimiseen monella eri tavalla. Olennaista on, että oppilas mahdollisuuksien mukaan kokee asian, joka oli tarkoituskin oppia.

Three Billy Goats, 3rd graders

Koululaiset altistetaan steinerkoulussa englannin ja saksan kielelle jo ekaluokalta alkaen. Kolmasluokkalaiset esittävät tässä lyhyen sadun Kolmesta pienestä pukista. Englannin lausunta alkaa selvästi jo sujua, kun enkkua on jo pari vuotta loruiltu ja laulettu. Steinerkoululle tyypilliseen tapaan tämäkin esitys on taiteen läpisemää, tällä kertaa pöytäteatterin muodossa.

Talven riemuja – isot ja pienet yhdessä

On kaikille suuri hetki, kun isot kohtaavat pienet. Talven riemut ovat suurimmillaan liikuntatunneilla. Kahdeksasluokkalaiset tarjosivat ekaluokkalaisille huikean pulkkaseikkailun. Lumi pöllyää ja niin kuuluukin.

Eurytmiaa Krookuksen muodossa

Eurytmia on aivan erityinen oppiaine. Sitä ei voi harrastaa muualla kuin steinerkoulussa. Alimmilla luokilla eurytmia alkaa pienistä tansseista ja liikkeistä ja oman kehon hallinnasta. Se huipentuu lukioikäisillä melkoiseksi aivojumpaksi, jossa eukkaaja aistii musiikin rytmin ja oman liikkeen lisäksi geometriset muodot ja oman tilansa ryhmässä. Eurytmia tukee lapsen ja nuoren kokonaisvaltaista kehittymistä eri ikäkausien herkkyyksien mukaan. Se on todennäköisesti maailman kaunein oppiaine. Videolla kakkosluokkalaiset toivottavat hyvää pääsiäistä.

Kuksa on taidetta ja tunnetta

Kuudesluokkalaiset halusivat ehdottomasti, että heidän käsitöissä tekemänsä kuksa pääsee avaruuteen asti. Mission possible! Juoma-astia retkellä on riittämätön kuvaus kuksasta. Meillä pääsee tekemään sen itse koulussa. Aika monella se on kulkenut retkillä mukana kaikki nämä vuodet iästä riippumatta.

Myös he ovat kokeneet kaiken tämän

50-vuotisjuhlavideollamme esiintyy alumnejamme vuosikymmenten varrelta. Katso mitä Maikkarin uutisankkurilla Maija Lehmusvirralla ja huippuasianajaja Kaarle Gummeruksella on sanottavaa. Myös Tampereen apulaiskaupunginjohtaja Matti Helimo ja Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne opiskelivat meillä.