Erityisen koulutustehtävän opintojaksot


Suorittamalla 24 opintopisteen edestä erkkoja, voit vähentää jopa 16 opintopistettä pakollisia opintojaksoja.

Erityisen koulutustehtävän opintojaksot

Osalle Suomen lukioista on myönnetty erityinen koulutustehtävä. Lukiossa tarjotaan erillisiä, yleisestä opetussuunnitelmasta eriäviä opintojaksoja, jotka liittyvät lukion erityistehtävään. Tampereen steinerkoulun lukiolla on erityisenä koulutustehtävänä tarjota steinerpadagogiikan mukaista opetusta, ja näitä opintojaksoja kutsutaan meillä nimellä erkot.

Suorittamalla 24 opintopisteen edestä erkkoja, voit vähentää jopa 16 opintopistettä pakollisia opintojaksoja. Korvaaminen ei ole mahdollista aineista, jotka opiskelija aikoo kirjoittaa ja keventää voi korkeintaan puolet yksittäisen aineen pakollisista opintojaksoista.


Tampereen steinerlukion ERKOt 1. vuonna

Mittaus, mallinnus ja me -leiri (2 op)

Mittaus, mallinnus ja me -leiri on yleensä syyskuussa. Opit mittaamaan ja mallintamaan maastoa oikeilla välineillä, ja mikä parasta tutustut uusiin lukiokaveihin.

Tähtitiede (1 op)

Hahmotamme maailmankaikkeuden koon aina alkeishiukkasista galaksijoukkoihin. Saat taidon oppia löytämään taivaankappaleet paljaalla silmällä, kartastoilla, sovelluksilla ja erilaisilla apuvälineillä. Tähtitieteellisellä tiedolla on yllättävän suuri merkitys.

Teknologia ja ohjelmointi (2 op)

Tavoitteena on lisätä teknologiatietoutta ja harjoituttaa ohjelmointitaitoja, Tutustumme erilaisiin teknologia-alan ammatteihin ja koulutuspolkuihin asiantuntijoiden ja vierailujen avulla.

 

Kestävän kehityksen työharjoittelu (2 op)

Lähestyt kestävää kehitystä työharjoittelupaikkasi näkökulmasta. Viikon mittaisen käytännön tutustumisjakson voit tehdä esimerkiksi maataloudessa, metsätaloudessa, matkailussa, teollisuuslaitoksessa, teknologiateollisuudessa tai energiatuotannossa.

Moderni taide (2 op)

Usko vaan. Oikein ohjattuna sinäkin osaat maalata impressionistisen tai pop-taiteellisen teoksen. Jokainen lopulta osaa. Vertailemme romantiikkaa ja realismia, impressionismia ja ekspressionismia. Pelkistämme muotoja kubismissa ja abstraktissa taiteessa.

Lukion bändi (2 op)

Hanki esiintymiskokemusta kannustavassa ilmapiirissä. Pääset harjoittelemaan biisejä sekä opettajan johdolla että itsenäisesti. Opintojakso kehittää soittajien instrumenttien hallintaa ja yhdessä soittamisen taitoja, sekä laulajien ja soittajien vuorovaikutustaitoja.

Eurytmia (2 op)

Eurytmia on ryhmäliikunnan aatelia. Et pääse tutustumaan siihen missään muualla kuin steinerlukion ammattilaisten ohjauksessa. Saat paremman koordinaatio- ja keskittymiskyvyn yhdessä liikkuen. Se on myös nopeaa aivotyötä, jossa toisten liikkeen huomioiminen on perusedellytys.

Tekninen käsityö (2+2 op)

Käymme läpi työturvallisuuden perusteet ja perehdymme koneiden ja työkalujen turvalliseen käyttöön. Valmistat oman suunnitelmasi pohjalta pienen käyttöesine. Lukion pajalla voi tehdä myös omia käsityöprojekteja käytettävissä olevat koneet ja työkalut huomioiden.

Tekstiilikäsityö (2+2 op)

Ota haltuun tekstiilityön perustekniset taidot, tunnista työn vaatima toteutustapa ja kiinnitä huomiota valmistusteknisiin ratkaisuihin. Opit myös arvioimaan työn laatua, huoltamaan työvälineitä ja suunnittelemaan yhä vaativampia töitä.


Tampereen steinerlukion ERKOt 2. vuonna

Shakespeare (4 op)

Tää on juttu, jonka oikeasti muistat loppuelämäsi ajan. Valmistamme yhdessä mittavan Shakespeare -produktion isolle lavalle. Se esitetään alkuenglannilla. Pääset kehitämään äänenkäyttöä, mimiikkaa, liikettä ja vuorovaikutusta vastanäyttelijän ja yleisön kanssa. Kartutat esiintymiskokemusta ja yhteistyökykyäsi. Samalla kehität englannin kielen suullista ilmaisua. Voit tutustua ison tuotannon markkinointiin, puvustukseen, lavastukseen, maskeeraukseen tai valo- ja äänitekniikkaan.

Vänskap och kultur (2 op)

Tutustut Pohjoismaihin ja niiden kulttuureihin ja pääset luomaan aitoja kontakteja ruotsinkielisiin kavereihin – eikä nyt nipoteta kieliopista vaan pärjätään ruotsin kielellä digitaalisesti tai opintomatkalla. Tarjolla on arkielämän kieltä aidoissa ympäristöissä, ja mahdollisuus saada hyviä kavereita ulkomailta.

Ihmiskehon ilmiöitä (2op)

Jakso on ainutkertainen mahdollisuus tutustua luonnontieteiden ilmiöihin ihmiselimistön näkökulmasta laboratorio-olosuhteissa. Pääset harjoitelemaan tutkimuksen suunnittelua ja toteutusta.Pääset käsiksi elämän kannalta tärkeisiin biomolekyyleihin kemian ja biologian näkökulmasta. Tutustut ihmisen anatomiaan ja fysiologiaan biologian, fysiikan ja kemian näkökulmasta.

Maailmantaide (2op)

Oikeassa ohjauksessa jokainen osaa tehdä australialaista tai aasialaista taidetta. Jaksolla käsitellään Aasian, Amerikan, Afrikan ja Australian kuvataiteiden historiaa ja nykypäivää. Saat arvioida erilaisten kulttuuri-identiteettien erilaisuutta ja yhdenmukaisuutta. Kuvassa opiskelijoiden tekemää australialaista taidetta.

Lukion bändi (2op)

Yhdessä soittaminen on hauskaa lähtötasosta huolimatta. Jakso tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuksia toimia luokkarajojen yli ja yhdessä tekemiseen. Musiikkia tehdessään opiskelija oppii tunnistamaan vahvuuksiaan ja huomaa, missä täytyy vielä treenata, jotta koko bändi bänggää.

Musiikin historia (1 op)

Musiikki soi muuallakin kuin meillä. Testaa vaikka Intian tai Egyptin listoja. Syvennä ymmärrystäsi niin oman maan kuin muiden maiden kulttuureista ja kulttuuriperinnöistä. Havainnollistamme itäisten ja läntisten kansojen taidekäsityksen ja elämänkatsomuksen erilaisuuden.

Eurytmia (2 op)

Jaksolla saat kokemuksen omasta kehosta instrumenttina ja pääset tutustuminaan erilaisiin mahdollisuuksiin luovassa ilmaisussa. Pääset tekemään omia koreografioita ja syventämään tilatietoisuuttasi.

Tekninen käsityö (2+1 op)

Jaksolla tutustutaan erilaisiin materiaaleihin ja menetelmiin. Suunnitelet ja toteutetat käsityöprojektin käytettävissä olevat koneet ja työkalut huomioiden. Osaat jo hyödyntää ja soveltaa eri tieteenalojen mahdollisuuksia käsityöprosessissa. 1 opintopisteen kirjansidonnassa on mahdollisuus tuottaa esim. kuvataiteen portfolio käsinsidottuna kovakantisena kirjana.

Tekstiilikäsityö (2+2 op)

Arkeen ja juhlaan. Vahvistat taitojasi ja valmistat juhlapukeutumisen osan. Tuunaamme myös vanhasta uutta. Jaksolla sinulla on mahdollisuus hyödyntää omia ideoita ja ajatuksia vaatesuunnittelussa. Toisella jaksolla neulotaan, virkataan, kehrätään, kudotaan, kirjotaan ja valmistetaan macrame-työ. Pääset antamaan työsi lahjaksi sitä tarvitsevalle.


Tampereen steinerlukion ERKOt 3. vuonna

Nordisk film och litteratur (2 op)

Jaksolla pääset tarinoiden kautta pohjoismaiseen elämänmuotoon. Opit kielen elävyyttä, vivahteita ja arjen fraaseja hieman eri tavoin kuin oppikirjojen kautta. Tutustumme myös ruotsalaiseen huumoriin. Jaksolla katsellaan ja luetaan mediaa, elokuvia ja kirjoja ruotsiksi.

Plastinen muotoilu (2 op)

Muotoilemme savesta ihmispään oikeassa mittasuhteessa. Jakson jälkeen todella käsität, mikä ja millainen pää on. Tekemisen aikana pääset rauhoittumaan täydellisesti. Opiskelijat kuvaavat savipääntekoa rentoutumiseksi, koska savipää ei oikeastaan koskaan ole valmis. Sitä voi aina parannella sieltä täältä, ja itse tekeminen palkitsee tekijänsä.

Arkkitehtuuri (2 op)

Pääset tutustumaan rakennustaiteeseen suurissa kulttuurihistoriallisissa muodoissaan ja tyyleissään. Rakennustaiteen muotojen ja tyylien kehitystä käsitellään yhteydessä rakennustekniikan kehitykseen. Ymmärrät, miksi talot näyttävät siltä miltä näyttävät.

Abinäytelmä (4 op)

Jakson aikana harjoitellaan ja esitetään suomenkielinen kokoillan näytelmä. Pääset yhdessä muiden abien kanssa perehtymään näytelmäprosessin vaiheisiin. Jaksolla esiintymis- ja ryhmätyöskentelytaitosi kehittyvät huimasti ja opit tekemään itsenäisiä taiteellisia ratkaisuja, perustelemaan niitä ja kantamaan vastuuta niiden toteuttamisesta. Opiskelijat toteuttavat näytelmäprosessin omatoimisesti opettajan avustuksella.

Itsenäisesti toteutettu päättötyöprojekti (2 op)

Saat itse päättää, millaisen päättötyön teet. Se voi olla tiedollinen, taiteellinen tai taidollinen projekti, joka esitellään muille lukiolaisille ennen kevään yo-kirjoituksia. Lukiossamme on nähty päättötöinä puukaiverruksia, pöytiä, vaatteita, kuvataidetta, kolmiulotteisia pelejä ja itse sävellettyjä ja videoituja musiikkivideoita. You name it, opettajat auttavat sinua eteenpäin.

HAE TAMPEREEN STEINERLUKIOON

Lukioomme haetaan yhteishaun aikana Opintopolussa. Tee elämäsi fiksuin veto ja hae iloiseen joukkoomme juuri sellaisena kuin olet.

Jos jokin askarruttaa tai sinulla on kysymyksiä lukiostamme, lähetä viesti tai tutustumispyyntö koululle. Viestiisi vastaa koulumme opinto-ohjaaja.

Katso videoilta, mitä meillä tehdään

Myönnetään. Lukiossa opiskellaan elämää varten, mutta meillä lukio on jo täyttä elämää. Tutustu Tampereen steinerlukion fiiliksiin vaikkapa oheisen Othello-videon välityksellä. Kaikki mitä tehdään, tehdään laadulla. Muuten otetaan chillisti. Jokainen pääsee mukaan ihmisenä, eikä kukaan ole pelkkä opiskelijanumero. Katso, mitä meillä tehdään ja ole osa isoa tarinaa.