Temaattiset opinnot


Valitse opiskelun tueksi temaattisista opinnoista itseäsi kiinnostavat kokonaisuudet – lukujärjestyksen ulkopuolelta!

Temaattiset opinnot ovat mahdollisuus suorittaa lukio-opintoja lukujärjestyksen ulkopuolella. Voit osallistua koulun järjestämään projektiin, tutustua korkeakouluopintoihin ja laajentaa sivistystäsi vapaa-ajalla.

Suoritukset ovat lähtökohtaisesti itsenäisiä ja niistä ansaitsee opintopisteitä aivan kuten kaikista muistakin lukio-opinnoista.

Muotialaa Muotialassa (2 op)

Suomalainen osaaminen maailmalla on tunnettua. Tamperelaiset ovat esimerkiksi pumpuli- ja paperitehtaan jälkeläisiä. Millaista kulttuurillista osaamista Tampereella nykyisin löytyy ja millaista luovuutta sinusta löytyy? Tule luomaan uutta muotialaa Muotialassa! Opintojaksolla tutustutaan kotimaiseen muodin helmiin. Opiskelija pohtii yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa muodin merkitystä ihmiselle. Opiskelija ymmärtää esteettisyyden, eettisyyden ja ekologisuuden merkityksen muotialalla.

Suomalainen kulttuuri tutuksi (2 op)

Opintojakson aikana opiskelija tutustuu itsenäisesti suomalaiseen kulttuuriin. Kulttuurikokemukset lisäävät ymmärrystä kulttuurin monimuotoisuudesta ja suomalaisesta nykykulttuurista. Tutustuu opintojaksolla esimerkiksi konsertteihin, teattereihin, näyttelyihin, arkkitehtuuriin, museoihin tai urheilutapahtumiin. Maksulliset tapahtumat ovat omakustanteisia. Luo kirjallinen tai suullinen portfolio.

Kansainvälisyys Suomessa (2 op)

Haaveiletko työstä, johon liittyy matkustamista ja tutustumista ulkomaisiin ihmisiin ja kulttuureihin? Millaista on tehdä kansainvälistä uraa ja millaisia tehtäviä Suomesta ja Pirkanmaalta löytyy?  Tule tapaamaan heitä, jotka työskentelevät kansainvälisissä tehtävissä. Mikä ulkomailla on ollut tärkeää osata? Hauskat tai nolot tilanteet? Mitä maailmalla on opittu? Kutsumme vieraita kouluumme tai teemme vierailuja heidän luokseen.

Kansainvälinen projekti (2 op)

Opintojakso tarjoaa mahdollisuuden tutustua uusiin kulttuureihin ja ihmisiin erilaisten projektien ja yhteistyöhankkeiden kautta silloin, kun koulussamme on käynnissä jokin kansainvälinen esim. Erasmus, Comenius, tai eTwinning-projekti. Vahvistat kielitaitoasi ja tutustut ulkomaalaisiin nuoriin ja heidän arkeensa. Jaksolla järjestetään kansainvälisille vieraille ohjelmaa sekä tutustumiskäyntejä erilaisiin kotimaan kohteisiin sekä vastavuoroisesti (virtuaali)vieraillaan kumppanuuskoulujemme kotimaissa.

Vaihto-oppilasaika (2 op)

Lähde vaihtoon joko itse järjestettyyn paikkaan tai vaihto-organisaation kautta saatuun toisen asteen oppilaitokseen ulkomaille. Palaa vaihdosta ja näytä todistus vaihdosta opolle (esim. suoritusote, todistus, vaihtosopimus). Vaihto-opiskelusta aiheutuvat kustannukset koulutuksesta, matkoista ja majoituksesta eivät kuulu lukion maksuttomuuden piiriin.

Lukudiplomi (2 op)

Opintojaksossa vahvistetaan lukutaitoa ja syvennetään kirjallisuuden tuntemusta lukemalla eri lajeja ja eri kulttuureja edustavia teoksia. Lukio-opintojen aikana luetaan 12 kokonaisteosta ja tehdään opintojakson suorittamiseen vaaditut tehtävät. Lukudiplomiin ei voi sisällyttää teoksia, jotka luetaan äidinkielen ja kirjallisuuden muissa opintojaksoissa. Osan kirjoista voi kuunnella äänikirjoina. Lukudiplomin suorittamalla voi hakea Idmanin Säätiön 500 euron lukustipendiä.

Lukion edustusjoukkueen jäsen (2 op)

Lukion edustusjoukkueen jäsenenä harjoittelet joukkuelajin koulujenväliseen turnaukseen. Harjoittelun jälkeen edustat yhtenä joukkueen jäsenä kouluamme turnauksessa. Joukkuelaji voi olla pesäpallo, koripallo, salibandy tai jalkapallo. Laji riippuu koulujenvälisestä kilpailuaikataulusta sekä lajiin osallistuvien lukion opiskelijoiden määrästä.

Lukiosta korkeakouluun (2 op)

Suorita korkeakoulujen lukio-opiskelijoille suunnattu opintojakso osaksi lukio-opintojasi. Etsi kiinnostava aihepiiri. Opolta ja aineenopettajilta voi kysyä vinkkejä. Kesäyliopistojen, avointen yliopistojen ja avointen ammattikorkeakoulujen tarjonnat kannattaa katsoa läpi. Esimerkiksi Tampereen korkeakoulujen yhteinen Juniversity tarjoaa erilaisia kursseja erityisesti tietotekniikasta ja luonnontieteistä kiinnostuneille. Sovi opinnoista aina ensin opon ja rehtorin kanssa. Korkeakoulujen järjestämät lukion kertauskurssit yo-kokeita varten ovat asia erikseen. Niitä ei lasketa tähän.

Aktiivinen toimija (2 op)

Koosta lukio-opintojen aikana Classroomiin portfolio, johon dokumentoit lyhyiden tekstien ja/tai valokuvien avulla aktiivista osallistumistasi koulun arkeen ja juhlaan. Opintojaksosta annetaan 1-2 op aktiivisuuden mukaan. Aktiivisuuttaan voi osoittaa esimerkiksi opiskelijakunnan hallituksessa ja tutortoiminnalla. Voit osallistua koulun juhliin ja tapahtumiin sekä erilaisiin teemapäiviin ja tempauksiin. Niitä suunnittelemalla ja niissä esiintymällä voit myös olla oikeutettu opintopisteisiin. 

Valitse myös omat erityisjaksosi

Tampereen steinerlukio tarjoaa runsaasti myös erityisen koulutustehtävän opintojaksoja, jotka tukevat opintojasi ja tuottavat iloa elämääsi. Saa toki valita jotain lämpimässäkin tapahtuvaa. Tutustu opintojaksovalikoimaamme.

HAE TAMPEREEN STEINERLUKIOON

Lukioomme haetaan yhteishaun aikana Opintopolussa. Tee elämäsi fiksuin veto ja hae iloiseen joukkoomme juuri sellaisena kuin olet.

Jos jokin askarruttaa tai sinulla on kysymyksiä lukiostamme, lähetä viesti tai tutustumispyyntö koululle. Viestiisi vastaa koulumme opinto-ohjaaja.

Katso videoilta, mitä meillä tehdään

Myönnetään. Lukiossa opiskellaan elämää varten, mutta meillä lukio on jo täyttä elämää. Tutustu Tampereen steinerlukion fiiliksiin vaikkapa oheisen Othello-videon välityksellä. Kaikki mitä tehdään, tehdään laadulla. Muuten otetaan chillisti. Jokainen pääsee mukaan ihmisenä, eikä kukaan ole pelkkä opiskelijanumero. Katso, mitä meillä tehdään ja ole osa isoa tarinaa.