Minä kirjoitan, minä kirjoitan

Minä kirjoitan, minä kirjoitan on monologi Helvi Hämäläisestä

Hillevi Kilpeläinen tulkitsee Helvi Hämäläisen tuotantoa, runoja ja elämää monikerroksisessa Minä kirjoitan, minä kirjoitan -monologinäytelmässä Aurora-salin lavalla pe 31.3. klo 18.

Hillevin elämän tapahtumat kietoutuvat Helvin elämän kiihkeisiin tunnelmiin tuoden näyttämölle voimakkaita tunnelmia 1930-luvulta tähän päivään.

Vuonna 1996 parikymppinen kirjallisuudenopiskelija Hillevi lähti haastattelemaan Finlandia-palkinnon voittanutta lähes 90-vuotiasta Helvi Hämäläistä Espoon Tapiolaan. Kahden naisen kohtaamisesta syntyi idea tuoda näyttämölle kahden eri vuosikymmenen  mentaliteettia edustavan naisen kohtaaminen ja elämänpolut.

Taiteilijuus ja äitiys ovat olleet molemmille ensiarvoisen tärkeitä. Helvi Hämäläinen eli yksinhuoltajana ulkoisesti niukkaa, mutta sisäisesti rikasta elämää. Hillevi Kilpeläisen polkua ovat vaikeuttaneet synnynnäinen sydänvika ja toistuvat keskenmenot. Nämä kokemukset on sisäänkirjoitettu esityksen tekstiin, jossa kaksi kielirekisteriä leikkaa toisensa. Helvin puhetapa oli kultivoitunut ja kirjakielinen, Hillevi puhuu slangia ja digiajan kieltä.

Kaksituntisen esityksen aikana tapaamme myös Helvin aikalaisia – Saima Harmajan, Katri Valan ja Olavi Paavolaisen. Saamme vastauksia kysymyksiin: Miten päättyi Helvin työnhakumatka Söderströmille? Miksi romaanin Lumous puhtaaksikirjoitus oli epäselvä? Kuinka yh-äiti ehti kirjoittaa ja olla äiti? Miten Säädyllinen murhenäytelmä syntyi? Entä jos Helvi ja Olavi olisivat ratkoneet ongelmansa? Miten Helvi selvisi talvisodassa Helsingin pommituksista?

“Hillevi Kilpeläisen esitystapa oli intensiivinen ja kokonaisuus huikea. Hän hallitsi suvereenisti salitilaa ja otti hauskasti kontaktia yleisöön. Helvi Hämäläisen erokirje Paavolaiselle oli syvästi loukatun naisen tuskainen ja raivokas purkaus ja Hillevi Kilpeläinen esitti sen jokainen solu vereslihalla.” – Eija Komu, Somero-lehti 21.6.2022

Kuvat: Matti Hietala

Helvi Hämäläisen (16.6.1907 Hamina – 17.1.1998 Espoo) kirjailijanura kesti yli kuusi vuosikymmentä, joiden aikana häneltä julkaistiin kymmeniä proosa- ja runoteoksia. Säädyllisen murhenäytelmä aiheutti ilmestyessään 1941 suurta kohua, olihan osa hahmoista tunnistettavissa kulttuurihenkilöiksi. 1960-luvun jälkeen Hämäläinen vietti kirjailijana parikymmentä vuotta hiljaiseloa. 1987 hän sai Finlandia-palkinnon runokokoelmastaan Sukupolveni unta ja nousi uudelleen julkisuuteen 1990-luvulla WSOY:n julkaistua Ritva Haavikon toimittamat Helvi Hämäläisen elämäkerran ja päiväkirjat.

Hillevi Kilpeläinen on näytellyt mm. Q-teatterissa, Nälkäteatterissa ja Rovaniemen Teatterissa. Hänet tunnetaan lausuntailloistaan ja Suomen Lausujain Liiton puheenjohtajana (2022).

Kilpeläinen aloitti näytelmän käsikirjoittamisen 2020 yhdessä lauluntekijä Kristiina Kinnusen kanssa. Ensi-iltansa monologi sai Musiikkiteatteri Kapsäkissä 8.3.2022 ja se on nähty vierailuesityksenä Teatteri IlmiÖssä  ja Teatteri Kultsalla ja Suomen Kirjallisuuden Seurassa Helsingissä,  Porvoon Teatterissa sekä Kiiruun talolla Somerolla. Näyttelijätyön ohjauksesta vastaa Mikko Lammi, äänisuunnittelusta ja visualisoinnista Matti Hietala. Esityksen aloittava Ylitse -runo ja myrsky, Juuso Voltti. Pimeää-runon sävellys, Milla Pohjola.

Taitavasti kirjoitettu teksti lomittaa onnistuneesti Helvin ja Hillevin elämänkulkuja toisiinsa. Lisäksi esitystä maustavat mukavasti Matti Hietalan laatimat ääniefektit. Vahva esitys ei häivy heti mielestä. Iso kiitos myös ideasta sinänsä – tällaisia taide-elämyksiä tarvitaan isojen teatteriesitysten lisäksi.

-Sirkka Järvenpää, päätoimittaja emerita ja kulttuurin ystävä

Näytös

Näytös Aurora-salissa perjantaina 31.3. klo 18. Tampereen steinerkoululla osoitteessa Muotialantie 79-81. Liput 23€ ovelta. Näytelmä on osa 5B-luokan varainkeruuta.

Pääset tästä monologin Facebook-tapahtumaan.

Esitystä tukevat

Kymenlaakson Kulttuurirahasto, Kansan Sivistysrahasto, Taike ja Helsingin kaupunki