Ohjelma ja osallistumisohjeet
Mykene, Korintti, Sparta, Ateena… Kaupunkivaltioden kamppailu kunniasta.
Joukkue eli kaupunki
Jaa luokkasi jo ennen kisoja kuuteen joukkueeseen: luokastasi osa tulee edustamaan Mykenaita, osa Korinttia jne. Nimeä jokaiselle oppilaallesi joukkue eli kaupunki niin selkeästi, että hän paikalle saapuessaan tietää mihin joukkueeseen hän kuuluu. Yksi joukkue koostuu siis useasta eri steinerkoulusta. Koulut eivät kilpaile toisiaan vastaan, vaan Sparta Ateenaa vastaan jne. Kisapaikalla toiminta tapahtuu joukkuekeskeisesti. Majoituksessa taas oman luokan kesken (alle 10 oppilaan luokan voi jakaa 4–5 kaupunkijoukkueeseen, niin että vähintään yksi luokkatoveri tulee samaan joukkueeseen).
Kaupunginjohtaja
Kaupunkia johtaa luokanopettaja. Johtajan tärkein tehtävä on luoda kaupungin henki sekä motivoida oppilaita oman parhaansa tekemiseen ja muiden kannustamiseen.
Harjoittelupäivänä kaupunginjohtaja
- Kokoaa joukkueensa kisojen alussa ja johtaa joukkuettaan avajaisseremonioissa.
- Jakaa kilpailunumeroliivit, kirjoittaa kaupunkilaistensa nimilistan ja pitää lajipöytäkirjaa.
- ÄLÄ LIIMAA LIIVEIHIN NIMILAPPUA TAI MITÄÄN MUUTAKAAN.
- Huolehtii siitä, että kaupunki on oikeassa paikassa oikeaan aikaan.
- Harjoituttaa ja tutustuttaa kaupunkilaisiaan toisiinsa vetämällä erilaisia leikkejä harjoitustauoilla.
- Valitsee kaupunkinsa edustajat välieriin. Joka lajiin 6 poikaa ja 6 tyttöä. Jokaisen oppilaan on osallistuttava vähintään yhden lajin välierään!
- Kirjoittaa illalla kunniakirjan valmiiksi kaupunkilaisilleen. Tämä vaati muistiinpanoja harjoittelupäivän tapahtumista.
- Vastaa kaikista kaupunkilaisten juoksevista tarpeista.
Kilpailupäivänä kaupunginjohtaja
- Kokoaa joukkueensa aamulla stadionilla.
- Huolehtii, että joukkue on oikeassa paikassa oikeaan aikaan.
- Käyttää huoltotauon leikkeihin, treenaamiseen ja joukkueen motivointiin.
- Tekee lopullisen valinnan finaaliin kunkin lajin välierän jälkeen. Joka lajiin 1 tyttö ja 1 poika.
- Ilmoittaa finaaliedustajan lajin ja numeron sekä koko nimen kisatoimistoon jokaisen välierän jälkeen.
- Johtaa kaupunkilaisiaan korostaen kannustuksen ja oikean urheiluhengen merkitystä.
- Johtaa kaupunkilaisiaan päätösseremonioissa, jakaa jokaiselle kunniakirjan ja mitalin. Jos joku on voittanut finaalin, hän saa vain kunniakirjan, ei mitalia (kultamitali roikkuu jo kaulassa).
Kaupunginjohtaja johtaa luokanopettajan rautaisella, mutta lempeällä kädellä noin 30 oppilaan ryhmää kisatapahtuman ajan. Tehkää tämä selväksi niin itsellenne kuin oppilaillennekin. Jos on joku hätä, ensimmäiseksi otetaan yhteys oman kaupungin johtajaan, joka taas ottaa yhteyden kisatoimistoon. Ei lähdetä etsimään sitä meidän koulun omaa opettajaa, tai muuta tuttua (jolla on kädet täynnä töitä omien kaupunkilaistensa kanssa). Jos näin ei menetellä, homma ei onnistu. Työ on iso. Mahdollisuuksien mukaan kaupunkeihin laitetaankin kaksi johtajaa. Kaupunginjohtaja tarvitsee mukaansa erittäin hyvät muistiinpanovälineet listojen tekemiseen, havaintojen kirjaamiseen kunniakirjaa varten ja tulosten seuraamiseen. Mieti myös valmiiksi pari mukavaa tutustumisleikkiä tauoille. Olen vuosien aikana nähnyt mitä erinomaisempia ideoita ja omaperäisiä toteutuksia näiden käytännön asioiden hoidossa. Luova hulluus ja ideointi ovat tervetulleita!
Jokaisesta koulusta on tultava paikalle opettajan lisäksi vähintään yksi vastuuaikuinen (isoista kouluista kaksi). Tämä toinen aikuinen pääsee lajitoimitsijaksi, joten jonkinlainen tutustuminen lajien suorittamiseen on tarpeen.
Urheilulajit
Lajit suoritetaan tyttöjen ja poikien sarjoina. Tytöt siis kilvoittelevat vain tyttöjen ja pojat vain poikien kanssa.
Jokaisen lajin suorituspaikalla on toimitsija, joka on toivon mukaan liikunnanopettaja. Hän myös tarvitsee apulaisia, joten vanhempia saa olla mukana. Saapuessaan suorituspaikalle kaupunginjohtaja kertoo, mistä kaupungista on kyse. Harjoituspäivänä kaikki oppilaat harjoittelevat kaikkia lajeja. Toisen päivän välierissä on tulokset kirjattava tarkasti finalistien selvittämiseksi. Tämän tekevät kaupunginjohtajat.
Pikajuoksu
Juostaan kentän pääsuoralla käännöksen kanssa, matka on noin 60 m. Harjoituspäivänä kaikki juoksevat. Kaupunginjohtaja valitsee keskiviikon välieriin 6 tyttöä ja 6 poikaa. Finaaliin pääsee välierän voittanut. 1 tyttö ja 1 poika joka kaupungista, eli tytöillä ja pojilla on eri välierä. Piikkarien käyttö ei ole sallittu.
Maraton
Lähtö pääsuoralta, josta juoksu jatkuu kaksi kierrosta koko urheilualueen ympäri. Maali on pääsuoralla. Harjoituspäivänä kaikki kävelevät matkan ryhmässä, pääpaino reitin hahmottamisessa. Välieriä ei pidetä. Finaali on kaikille avoin, pelkkä ilmoittautuminen kaupunginjohtajalle riittää.
Paini
Painitaan hiekalla ympyrässä, joka on halkaisijaltaan n 2,5 m. Pystypaini. Alussa ottelijat kättelevät. Toisen ilmaan nostanut tai kehästä ulos työntänyt kilpailija on voittaja. Pakeneminen, repiminen tai tahallinen kaatuminen ovat virheitä. Kolme virhettä johtaa vastustajan voittamiseen. Lyöminen, jalkakamppi tai epäurheilijamainen käytös johtavat välittömään kilpailijan hylkäämiseen. Harjoituspäivänä kaikki harjoittelevat. Kaupunginjohtaja valitsee 6 tyttöä ja 6 poikaa välieriin.
Välierien ensimmäisessä vaiheessa on kolme tyttöjen ja kolme poikien ottelua. Näiden ottelujen voittajat a, b ja c, siis kolme tyttöä ja kolme poikaa, painivat keskenään 3 ottelua,
a+b, a+c ja c+b, joista eniten voittoja saanut menee finaaliin. Mikäli voitot menevät tasan, käydään uusintakierros, ja jos finalistia ei saada sittenkään selville, ratkaistaan finalisti arvalla tai kaupunginjohtajan muulla hyväksi katsomalla tavalla. Finaaliin lähettää kukin kaupunki 1 tytön ja 1 pojan.
Pituushyppy
Vauhdillinen hyppy stadionin pituushyppypaikalla. Matka mitataan ponnistuskohdasta ensimmäiseen osumajälkeen. Ponnistuksen ei tarvitse osua lankulle, yliastumista ei siis voi tapahtua. Harjoittelupäivänä kaikki hyppäävät vähintään kaksi hyppyä.
Kaupunginjohtaja valitsee välieriin 6 tyttöä ja 6 poikaa. Välierissä hypätään kaksi hyppyä. Finaaliin kaupunki lähettää 1 tytön ja 1 pojan. Finaali hypätään kuten välierä. OE: 4,20 m P (2007)/ 3,72 m T (2009) Piikkarien käyttö ei ole sallittu.
Keihäs
Heitetään ns. turbokeihäällä (lisätietoja: www.turbojav.com). Tuokaa mahdollisuuksien mukaan omia. Suoritus stadionin takasuoran vieressä. Tyyli aikalailla vapaa, kunhan keihäs lentää hienossa kaaressa. Harjoittelupäivänä kaikki heittävät vähintään kaksi heittoa. Kaupunginjohtaja valitsee taas 6 + 6 välieriin, joissa kaksi heittoa. Finaaliin 1 + 1. Finaali kuten välierä. OE: 24,97 m P / 15,22 m T
Kiekko
Suoritetaan ilman pyörähdystä oikealla kiekolla.
Harjoittelupäivänä kaikki heittävät. Kaupunginjohtaja valitsee välieriin 6 + 6, välierissä 2 heittoa. Tämän lajin suoritus vie aina eniten aikaa. Finaaliin kaupunki lähettää 1 + 1 edustajaa, finaali kuten välierä OE: 20,95 m P / 16,60 m T
Mikäli lajien suorittamisesta on kysyttävää, ottakaa yhteyttä rohkeasti. Muistakaa harjoitella reippaasti ennen kisoja kaikkia lajeja.
Välierä ja finaalivalinnat
On tärkeää urheilumielen ylläpitämiseksi, että jokaisella joukkueen jäsenellä on välieräpaikka seuraavalle päivälle. Maratoniin ei karsita, joten siitä ei ole välierää. Välieräpaikkoja on jokaiseen muuhun lajiin 6 tytöille ja 6 pojille. Koska finaalipaikka karsitaan viiteen lajiin (paini, keihäs, kiekko, pikajuoksu ja pituushyppy) on välieräpaikkoja muhkeat 60 per joukkue. Yksittäisen urheilijan on siis sallittua osallistua, ja jonkun täytyykin osallistua useamman lajin välierään. Minimi on kuitenkin yksi laji. Välierään valikoidutaan harjoittelun ja oman mieltymyksen mukaan. Pidä siis joukkueen kokous ja kysy kuka haluaa mihinkin lajiin. Huolehdi, että kaikissa lajeissa on vähintään kuusi tyttöä ja kuusi poikaa välierässä ja joukkueen jokaisella urheilijalla on välieräpaikka.
Valinta Finaaliin
Maratonin finaali on kaikille avoin. Kuka tahansa voi osallistua siihen ilmoittautumalla joukkueen johtajalle. Muihin lajeihin joukkue lähettää edustajanaan lajin välierän voittajan. Mikäli kuitenkin jollekin oppilaalle tulee enemmän kuin kaksi finaalipaikkaa, voidaan finaaliin lähettää myös välierän toiseksi tullut oppilas. Voittanut oppilas saa päättää, mistä lajista hän luovuttaa finaalipaikkansa välierän toiseksi tulleelle. Asiasta on syytä neuvotella urheilijoiden kesken ja saada kaikki ymmärtämään, että on reilua päästää mahdollisimman moni finaaliin. Ajatuksena on, että kenellekään ei tulisi kuin kaksi finaalipaikkaa + vapaaehtoinen maratonin finaaliin osallistuminen. Yhteensä on siis mahdollista osallistua kolmeen finaaliin. Ilmoita finalistien numero, laji ja koko nimi mahdollisimman ajoissa kisasihteerille. Hänellä on kova työ saada lyhyessä ajassa finaalipöytäkirja valmiiksi. Kisasihteeri on kahvion luona.
Ruokailu, majoitus ja maksaminen
Joukkoliikenne ja saapuminen
Ratikka nro 3 lähtee rautatieasemalta ja menee steinerkoulun ohi (Turtolan pysäkki), ja ratikoita kulkee usein. Bussi nro 10 menee myös koulun ohi, mutta se lähtee Koskipuistosta (noin 500 m kävely rautatieasemalta). Samalla Ratikalla pääsee myös Särkänniemeen.
Ratikkaan ja bussiin käy samat liput. Täältä löytyy tarkempia tietoja lippujen hinnasta. Lipputyyppi/ostotapa vaikuttaa hintaan.
Voit halutessasi käyttää reittiohjeita ja tarkastella sijaintiamme Google Maps tai Applen Kartat sovelluksissa.
Ruokailu
Oppilasravintolamme valmistaa ja tarjoilee kisavieraille 4 ateriaa:
- Harjoittelupäivän lounas klo 11:30–12:30
- Harjoittelupäivän iltapala klo 20–20:30
- Kilpailupäivän aamiainen klo 07:15–08:30
- Kilpailupäivän juhla lounas klo 13:30–14:30
Tarjolla on myös kasvisvaihtoehto. Erityisruokavaliot löytyvät ruokailijan nimellä kassalinjastolta.
Mikäli yövytte ylimääräisen yön esimerkiksi luokkaretken tai pitkän matkanne vuoksi, voitte tilata oppilasravintolastamme lisäaterioita. Ottakaa yhteys vähintään kaksi viikkoa ennen suoraan luomuravintola Timjamiin. tarja.korte@tampereensteinerkoulu.fi
Huomaa, että noin 200:n olympialaisiin osallistuvan ihmisen lisäksi ruokasalissa syö yli 650 koulumme omaa oppilasta sekä noin 80 opettajaa ja muuta henkilökuntaa. KUNNIOITA YLLÄOLEVIA RUOKAILUAIKOJA!
Molempina kisapäivinä stadionilla toimii koulumme vanhempien ylläpitämä kanttiini, joka myy ruokaa ja juomaa kohtuullisella hinnalla. Kanttiini on auki koko kisojen ajan. Pieni määrä ruokarahaa on siis syytä varata mukaan. Kanttiinista voi tilata myös eväsannoksia kotimatkaa varten.
Kisabussi
Koulun ja kisapaikan välillä kulkee kisabussi, joka on myös kisayleisön käytössä. Kisabussi kulkee n. 30 minuutin välein. Kisabussin kuljettajan puhelinnumero jaetaan kaikille olympiaviikolla.
Majoitus
Luokkahuoneet ovat maksutta käytössänne. Majoitus tapahtuu lattialla retkipatjalla. Jokaiselle mukaan patja ja makuupussi. Suihkuja ja kylmäsäilytystilaa on erittäin rajoitetusti. Tutustukaa pelastussuunnitelmaan.
Maksut ja laskutus
Kisoista laskutetaan vain ruokailut. Ruokailut laskutetaan ilmoittautumisten mukaisesti, mikäli määrän muutosta ei ole ilmoitettu keittiölle viimeistään ensimmäisen kisapäivän aamuna. Jos teette määrän muutoksen ilmoittakaa siitä heti tarja.korte@tampereensteinerkoulu.fi
Kuljetusmaksua ei veloiteta, jos omaa vuokrabussianne voi käyttää siirtymisiin.
Lisätiedot:
liikunnanopettaja Ilkka Aaltonen
ilkka.aaltonen@treste.fi
p. 041 5295041 (oppituntien aikana puheluihin ei vastata)