Timjami nosti luomunkäyttöään 80 prosenttiinTiukka kamppailu Luomu SM 2023 -kilpailussa – voitot Salon seurakunnalle ja Tampereen steinerkoululle
Kymmenettä kertaa järjestetyn ammattikeittiöiden Luomu SM -kilpailun voitot menivät Tampereen steinerkoulun oppilasravintola Timjamille ja Salon seurakunnalle. Vaikka luomun kulutuksen laskua on kuluttajakaupassa nähtävissä, on ammattikeittiöiden suunta täysin toinen.
Salon seurakunta vei julkisten toimijoiden sarjassa voiton lisäämällä luomun osuuden nollasta 14 prosenttiin vuoden 2022 aikana. Yksityisten toimijoiden sarjassa Tampereen steinerkoulun oppilasravintolassa luomun kilomääräinen käyttö lisääntyi 75 prosentista 80 prosenttiin.
Vuoden 2023 Luomu SM -tittelit ratkesivat useassa sarjassa tiukoilla, vain yhden tai kahden prosentin eroilla. Tänä vuonna kilpailussa oli useita ensikertalaisia voittajia.
Portaat luomuun -ohjelman projektipäällikkö Anu Arolaakso kertoo, että vaikka yleisesti luomun kulutuksen ja ostamisen laskua on nähtävissä, on ammattikeittiöillä täysin toinen suunta.
– Keittiöt lisäävät luomua ja haluaisivat lisätä enemmänkin, kunhan tarjolla olisi tuotteita mitä tilata. Ammattikeittiöille luomun lisääminen on tärkeä osa vastuullisten toimintojen kehittämistä, Arolaakso toteaa.
Arolaakson mukaan suomalaiset ravintolat ja ruokapalvelut haluavat olla mukana saavuttamassa kansallista 25 prosentin luomutavoitetta vuoteen 2030 mennessä. Yhtenä tärkeänä pontimena luomun lisäämiseen on hänen mukaansa tahtotila säilyttää luonnon monimuotoisuutta.
Timjamin 80 prosentin luomuosuus vuosien työn tulos
Osuuskunta Tampereen Timjami pitää Tampereen steinerkoulun oppilasravintolaa, joka tarjoaa arkilounaita myös koulun ulkopuolisille. Yksityisten toimijoiden sarjan voittaneen Timjamin luomuosuus nousi vuoden 2022 aikana 75 prosentista 80 prosenttiin.
Korkea luomuaste on Osuuskunta Tampereen Timjamin toimitusjohtaja Merja Jokiniemen mukaan tulos vuosien työstä.
– Luomu on tärkeä osa kokonaisvastuullisuuttamme. Haluamme omilla valinnoillamme pitää huolta luonnon monimuotoisuudesta ja tarjota puhdasta sekä vastuullista ruokaa, sanoo Jokiniemi.
– Korkea luomuaste edellyttää jatkuvaa työtä uusien raaka-aineiden sekä tuottajien etsimisessä. Tällainen salapoliisityö palkitsee, kun pitkäjänteisyydellä löytyy hyviä tuottajia. Tuloksena muodostuu koko luomuketjun yhteistyö, jota pystyy edelleen kehittämään, Jokiniemi toteaa.
Hänen mukaansa tukkuliikkeiden luomuvalikoimat ovat vuosien myötä parantuneet. Säännöllisesti ravintola tilaa esimerkiksi luomukasviksia yksittäisiltä tuottajilta.
– Vielä enemmän valikoimaa kaipaisimme kasvistarjontaan sekä liha- ja maitojalosteisiin. Joitakin luomutuotteita näissä tuoteryhmissä on, mutta enemmänkin saisi olla, Jokiniemi toivoo.
Tiukka kamppailu Luomu SM 2023 -kilpailussa – voitot Salon seurakunnalle ja Tampereen steinerkoululle
Kymmenettä kertaa järjestetyn ammattikeittiöiden Luomu SM -kilpailun voitot menivät Tampereen steinerkoulun oppilasravintola Timjamille ja Salon seurakunnalle. Vaikka luomun kulutuksen laskua on kuluttajakaupassa nähtävissä, on ammattikeittiöiden suunta täysin toinen.
Salon seurakunta vei julkisten toimijoiden sarjassa voiton lisäämällä luomun osuuden nollasta 14 prosenttiin vuoden 2022 aikana. Yksityisten toimijoiden sarjassa Tampereen steinerkoulun oppilasravintolassa luomun kilomääräinen käyttö lisääntyi 75 prosentista 80 prosenttiin.
Vuoden 2023 Luomu SM -tittelit ratkesivat useassa sarjassa tiukoilla, vain yhden tai kahden prosentin eroilla. Tänä vuonna kilpailussa oli useita ensikertalaisia voittajia.
Portaat luomuun -ohjelman projektipäällikkö Anu Arolaakso kertoo, että vaikka yleisesti luomun kulutuksen ja ostamisen laskua on nähtävissä, on ammattikeittiöillä täysin toinen suunta.
– Keittiöt lisäävät luomua ja haluaisivat lisätä enemmänkin, kunhan tarjolla olisi tuotteita mitä tilata. Ammattikeittiöille luomun lisääminen on tärkeä osa vastuullisten toimintojen kehittämistä, Arolaakso toteaa.
Arolaakson mukaan suomalaiset ravintolat ja ruokapalvelut haluavat olla mukana saavuttamassa kansallista 25 prosentin luomutavoitetta vuoteen 2030 mennessä. Yhtenä tärkeänä pontimena luomun lisäämiseen on hänen mukaansa tahtotila säilyttää luonnon monimuotoisuutta.
Timjamin 80 prosentin luomuosuus vuosien työn tulos
Osuuskunta Tampereen Timjami pitää Tampereen steinerkoulun oppilasravintolaa, joka tarjoaa arkilounaita myös koulun ulkopuolisille. Yksityisten toimijoiden sarjan voittaneen Timjamin luomuosuus nousi vuoden 2022 aikana 75 prosentista 80 prosenttiin.
Korkea luomuaste on Osuuskunta Tampereen Timjamin toimitusjohtaja Merja Jokiniemen mukaan tulos vuosien työstä.
– Luomu on tärkeä osa kokonaisvastuullisuuttamme. Haluamme omilla valinnoillamme pitää huolta luonnon monimuotoisuudesta ja tarjota puhdasta sekä vastuullista ruokaa, sanoo Jokiniemi.
– Korkea luomuaste edellyttää jatkuvaa työtä uusien raaka-aineiden sekä tuottajien etsimisessä. Tällainen salapoliisityö palkitsee, kun pitkäjänteisyydellä löytyy hyviä tuottajia. Tuloksena muodostuu koko luomuketjun yhteistyö, jota pystyy edelleen kehittämään, Jokiniemi toteaa.
Hänen mukaansa tukkuliikkeiden luomuvalikoimat ovat vuosien myötä parantuneet. Säännöllisesti ravintola tilaa esimerkiksi luomukasviksia yksittäisiltä tuottajilta.
– Vielä enemmän valikoimaa kaipaisimme kasvistarjontaan sekä liha- ja maitojalosteisiin. Joitakin luomutuotteita näissä tuoteryhmissä on, mutta enemmänkin saisi olla, Jokiniemi toivoo.