Twelfth Night, Shakespearen näytelmä

Arvoisa yleisö, tervetuloa Illyriaan, maahan, jossa kaikki toimii nurinkurisesti. Ylhäistä sukua oleva neito löytää itsensä poikana, palvelijan asemasta ja herransa rakkauden kohteen kohteena; ylhäinen nainen rakastuu oman kosijansa palvelijaan, joka on itse asiassa tyttö; samaan aikaan saman naisen hovimestari saadaan kuvittelemaan naisen himoitsevan juuri häntä. Juoppolalli sukulainen kääntää yön päiväksi ja päivän yöksi. Ritarit ovat pelkureita tai idiootteja, pelkurit ritareita, narrit pappeja ja papit narreja. Hulluksi juoniteltu on lopulta ainut järkensä säilyttänyt koko porukasta, naurunalaiseksi saatettu ainut, joka ansaitsee säälimme. Ja viisain kaikista on narri.

Näin kirjoittaa Erik Söderblom esipuheessaan Loppiaisaaton uusimmassa suomenkielisessä käännöksessä.

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)

Loppiaisaatto on hulvaton komedia, jossa valeasut ja peiteroolit näyttelevät suurta osaa. Tässä näytelmässä lähes jokainen hahmo pettää joko itseään tai kanssaihmisiään. Se on valloittavan riemukas, romanttinen komedia, jossa on onnellinen loppu. Shakespeare ei kuitenkaan olisi Shakespeare, jos tässä olisi kaikki. Näytelmässä on myös traagisia piirteitä ja surumielisyyttä. Festen, narrin laulut ovat tästä eräänä osoituksena. Esipuheessaan Erik Söderblom osuvasti kirjoittaa, että näytelmän lopussa Shakespeare tekee kiinnostavan tempun. Hän asettuu uhrin puolelle. Juuri sillä hetkellä, kun hovimestari Malvoliota kiusataan julmimmin, Shakespeare piirtää hänelle ihmisen kasvot. Olemme katsojina samaistuneet kiusaajiin, näihin kaunopuheisiin tai vähintäänkin hauskoihin hahmoihin. Yhtäkkiä näemme Malvolion kärsimyksen ja hänen kiusaajiensa julmuuden. Shakespeare toteuttaa ylösalaisen maailman tematiikkaa; hän kaivautuu yleisön päähän ja sydämeen ja kääntää katsojansa nurinpäin kuin hansikkaan, vereslihalle. 

Tästä näytelmästä Shakespearen oli helppo siirtyä kirjoittamaan tragedioita, joista Hamlet tuli ensimmäisenä, mutta nyt nautitaan tästä komediasta, unohtamatta Malvoliota tietenkään.

Twelfth Night official trailer

Katso ja kuuntele huikeitten näyttelijöittemme lavatyöskentelyä tältä noin 5 minuutin videolta ja laita näytösajat kalenteriin.

Matti Helimo muistelee Shake-aikojaan

Tampereen kaupungin apulaispormestari Matti Helimo oli 17-vuotiaana esittämässä Shakespearea englanninkielenopettaja, ohjaaja Lasse Tuoreksen johdolla joskus viime vuosituhannen puolella 🙂 Katso, miten Helimo muistaa Shake-aikansa Tampereen steinerlukiolla ja tule katsomaan Tuoreksen uusin ohjaus Twelfth Night 23. ja 24.3. klo 19. Pääosissa jälleen ihanat ja upeat lukiomme toisen vuosikurssin opiskelijat.

Näytökset

William Shakespearen Loppiaisaaton ohjaa totuttuun tapaan Lasse Tuores. Yleisönäytökset ovat to 23.3. ja pe 24.3. klo 19. Oppilasnäytökset ovat samoina päivinä klo 9. Antoisaa teatterielämystä.

Dramatis Personae;
Rooleissa Tampereen steinerkoulun lukion toisen vuosikurssin opiskelijat.

Orsino; Samuel Mikkilä
Viola; Vilma Peltonen
Olivia; Mai Fredman
Maria; Anniina Ali-Löytty, Aada-Tuulia Kivipuro
Malvolio; Matias Helin
Sir Toby Belch; Otso Hosiokangas
Sir Andrew Aguecheek; Emil Jännes
Feste; Silja Montonen
Sebastian; Jaakko Hyörinen
Antonio; Suela Bajrami, Muhtedi al-Nassar
Fabian; Pyry Pihkakoski
Curio; Severi Muje
Valentine; Mariia Heino
Priest; Mariia Heino
Captain; Kia Kähkönen
Officer; Kia Kähkönen
Servant; Mariia Heino